Εφηβεία

 
Περίοδος της ζωής που χρονικά εντοπίζεται µεταξύ της παιδικής ηλικίας και της ενηλικίωσης. Χαρακτηρίζεται από διάφορες σωµατικές και ψυχικές και κοινωνικές αλλαγές που σχετίζονται µε την διαδικασία και την πορεία του ατόµου προς την ωριµότητα του.
 

Βιολογικές αλλαγές

 
Η ήβη ξεκινάει όταν οι πρώτες ορµόνες του φύλου αρχίζουν και παράγονται σε µικρές αρχικά, αλλά σταδιακά σε όλο και µεγαλύτερες ποσότητες. Η τεστοστερόνη στα αγόρια και τα οιστρογόνα στα κορίτσια. Τόσο στο αγόρι όσο και στο κορίτσι η έναρξη αυτών των βιολογικών λειτουργιών προκαλεί κάποια αναστάτωση. Το πρώτο συναίσθηµα που αντιµετωπίζει ο έφηβος είναι ο φόβος, ο τρόµος για όλες τις αλλαγές που συµβαίνουν επάνω του.
 

Ψυχικές - Συναισθηματικές αλλαγές

 
Η εφηβεία σε Ψυχολογικό πεδίο δηλώνεται µε την ενεργοποίηση και ανάπτυξη της σεξουαλικής λειτουργίας, την παγίωση των επαγγελµατικών και κοινωνικών ενδιαφερόντων, την επιθυµία αυτονοµίας και ελευθερίας, τον πλούτο και την κοινωνικότητα της συναισθηµατικής ζωής. ∆εν έχει µια σταθερή ταυτότητα, καθώς ο εαυτός του αλλάζει καθηµερινά. ∆οκιµάζει διάφορους ρόλους και ταυτότητες ώστε να δει ποια του ταιριάζει καλύτερα. Οι παρέες που σχηµατίζουν οι έφηβοι συνήθως χαρακτηρίζονται από πολύ έντονους συναισθηµατικούς δεσµούς, Θέλουν όλοι µαζί να έχουν µια κοινή ταυτότητα για να νιώθουν πιο δυνατοί στο να αφήσουν πίσω την παιδική ηλικία, και να δοκιµάσουν τα όριά τους. Έτσι, στα πλαίσια τέτοιων οµάδων οι έφηβοι υιοθετούν ίδιο ντύσιµο, λεξιλόγιο και συµπεριφορά. Οι έφηβοι τείνουν να απορρίπτουν τα παραδοσιακά πρότυπα καθώς αυτά είναι αντιπροσωπευτικά των γονιών τους. Έτσι, στρέφονται σε άλλα πρότυπα της µαζικής κουλτούρας κυρίως µουσικούς, αθλητές και παλιότερα πολιτικούς. Θέλουν να τους µοιάσουν, µιµούνται το ντύσιµό τους.
 

Αλλαγές στην κοινωνική συμπεριφορά του εφηβού

 
Χαρακτηρίζεται από µία έντονη τάση ανεξαρτησίας, γι'αυτό και παρουσιάζεται ως επαναστάτης. Ο έφηβος βρίσκεται σε µία µεταβατική φάση δεν είναι παιδί αλλά ούτε και ενήλικας, ο ρόλος του στην κοινωνία είναι ασαφής, σε αυτή την µεταβατική κατάσταση προσπαθεί να αποσυνδεθεί από την εξάρτηση της οικογένειας και να γίνει αυτοδύναµος. Οι συγκρούσεις είναι απαραίτητες και η απουσία συγκρούσεων µάλλον είναι αυτή που θα πρέπει να µας θορυβήσει.
 
Εφηβεία Ψυχογίδης Γεώργιος
 
Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από ειδικό, ο οποίος θα σας δώσει συγκεκριμένες και πρακτικές λύσεις προσαρμοσμένες στη δική σας περίπτωση, ώστε να βελτιώσετε τη σχέση με τα παιδιά σας.
 
 
 
 

Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας & Συμβουλευτικής Ψυχογίδης Γεώργιος

 
Τηλέφωνο +302810231464
 
 
Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας & Συμβουλευτικής Ψυχογίδης Γεώργιος
 
Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας & Συμβουλευτικής Ψυχογίδης Γεώργιος