Συμβουλευτική Γάμου - Θεραπεία Ζεύγους

 
Ένα μεγάλο χαρακτηριστικό της εποχής μας είναι η αύξηση των διαζυγίων παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας. Τα ζευγάρια αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα στο γάμο τους όπως συγκρούσεις και δυστυχία. Δυστυχώς αρκετά συχνά το αποτέλεσμα είναι το διαζύγιο ή η αγνόηση του ενός συζύγου προς τον άλλο. Αυτό συμβαίνει διότι τις περισσότερες φορές δεν υπάρχουν οι σωστές μέθοδοι επικοινωνίας. Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις ανάμεσα σε ένα ζευγάρι είναι φυσιολογικές και δεν θα πρέπει να μας απογοητεύουν. Μας βοηθάνε να καταλάβουμε τον εαυτό μας και τον σύντροφο μας. Τι ζητάμε, τι θέλουμε και τι λάθη κάνουμε ώστε να τα διορθώσουμε. Τι γίνεται όμως όταν υπάρχουν πολύ συχνά διαφωνίες και συγκρούσεις; τότε πρέπει να αναρωτηθούμε τι φταίει για να το διορθώσουμε πριν γίνει η σχέση μας αφόρητη και εμείς δυστυχισμένοι. Όσο πιο γρήγορα επέμβουμε και διορθώσουμε την κατάσταση με κατάλληλους χειρισμούς τόσο ευκολότερη και καλύτερη θα γίνει η σχέση μας. Αυτό το οφείλουμε όχι μόνο στον εαυτό μας και στο σύντροφο μας αλλά και στα παιδιά μας.

Το πρωταρχικό βήμα είναι να αποφασίσουμε αν θέλουμε και αν είμαστε διατεθειμένοι να κρατήσουμε τη σχέση μας. Να κατανοήσουμε γιατί υπάρχει αυτή η αντιπαλότητα. Αν το πρόβλημα είναι έντονο ο ειδικός θα βοηθήσει στο να βρείτε το πρόβλημα που υπάρχει αλλά και γιατί υπάρχει. Επίσης θα σας μάθει να λύνετε τις συγκρούσεις με πιο εποικοδομητικό τρόπο.

 

Γιατί υπάρχουν συγκρούσεις σε ένα ζευγάρι

 
Ένας συνηθισμένος λόγος είναι ότι τα δικά μας θέλω, οι επιθυμίες, τα ενδιαφέροντα και οι απόψεις μας είναι διαφορετικά από τον σύντροφο μας.

Ένας άλλος επίσης συχνός λόγος είναι ότι παρερμηνεύουμε τις απόψεις του συντρόφου μας και καταλήγουμε σε αρνητικά συμπεράσματα διαγράφοντας τα θετικά του στοιχεία.

Τέλος ακόμη ένας κύριος λόγος είναι οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες που μπορεί να έχουμε. Δηλαδή για το ποιες και πόσες δικές μας ανάγκες μπορεί να καλύψει ο σύντροφος μας.

Φυσικά οι παραπάνω λόγοι δεν είναι οι μοναδικοί. Υπάρχουν πολλοί ειδικοί λόγοι που μπορεί ένα ζευγάρι να έχει πρόβλημα στο γάμο του και αυτό εξαρτάται από τις συνθήκες διαβίωσης αλλά και από την προσωπικότητα κάθε ατόμου.
 

Ποια χαρακτηριστικά κάνουν μια σχέση δυσλειτουργική.

 
Όταν μετά από μια διαφωνία ή ένα καυγά παραμένουν απωθημένα και δεν εκφράζονται τα πραγματικά συναισθήματα όπως η λύπη, ο θυμός και η απογοήτευση.

Όταν αναφερόμαστε σε διαφωνίες και γεγονότα του παρελθόντος χωρίς να παραμένουμε στο παρόν.

Όταν η διαφωνία δεν ακολουθήθηκε από πιθανή λύση αλλά από έναν ακόμη συμβιβασμό με αποτέλεσμα να μην βελτιωθεί ουσιαστικά το πρόβλημα.

Η έλλειψη αυτογνωσίας. Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τα δυνατά και τα αδύνατα μας σημεία. Πρέπει να ξέρουμε τι θέλουμε, γιατί το θέλουμε αλλά και πως να το διεκδικήσουμε.

Όταν δεν αναλαμβάνουμε τις πραγματικές, προσωπικές μας ευθύνες και δεν υποχωρούμε αλλά επιμένουμε στις απόψεις μας ακόμη και όταν είναι λανθασμένες ρίχνοντας πάντα το φταίξιμο στον σύντροφο μας. Πρέπει να συνειδητοποιούμε τα δικά μας λάθη ώστε να αποφεύγουμε να τα επαναλάβουμε.

Η προτεραιότητα στα οικογενειακά θέματα χωρίς όμως να βάζουμε σε προτεραιότητα τη διαπροσωπική μας σχέση με τον σύντροφο μας. Ο τρόπος που ζούμε πλέον αποξενώνει τα ζευγάρια με αποτέλεσμα η σχέση να γίνεται βαρετή και ανιαρή. Βρείτε νέα ενδιαφέροντα, μην παραμελείτε τον εαυτό σας και δώστε χρόνο στη σχέση σας από τον χρόνο που δίνεται για το σπίτι, την δουλειά και τα παιδιά όσο δύσκολο και αν είναι αυτό. Αν έχετε μια πιο υγιή σχέση με τον σύντροφο σας (ερωτικά και συναισθηματικά) θα έχετε περισσότερη ενέργεια και διάθεση για όλα τα υπόλοιπα.

Όταν η σχέση μας είναι ανταγωνιστική και δεν υπάρχει επικοινωνία. Ο ένας εκφράζει την άποψη του χωρίς να ακούει τον άλλο. Η έλλειψη επικοινωνίας με σωστό διάλογο αποφέρει παρεξηγήσεις, θυμό και απογοήτευση στη σχέση μας. (Παρακάτω θα μιλήσουμε λίγο περισσότερο για το τι εννοούμε σωστή επικοινωνία).

Η έλλειψη κατανόησης της διαφορετικότητας του άλλου αλλά και ο λανθασμένος τρόπος αντίληψης των γεγονότων. Πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται με τον δικό τους τρόπο τα γεγονότα χωρίς αυτό όμως να σημαίνει πως έχουν πάντα δίκιο και παρεξηγούν τις διαθέσεις των άλλων.

 
Θεραπεία Ζεύγους Ψυχογίδης Γεώργιος
 
 
 
 

Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας & Συμβουλευτικής Ψυχογίδης Γεώργιος

 
Τηλέφωνο +302810231464
 
 
Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας & Συμβουλευτικής Ψυχογίδης Γεώργιος
 
Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας & Συμβουλευτικής Ψυχογίδης Γεώργιος